Økonomi i ung alder  

Skrevet av Miriam Faranso - Instagramkontoen @okonomi_studenten

 Som 23 år gammel nyutdannet økonom har jeg gjort meg mange tanker om hvorfor økonomi er så viktig. Alle blir eksponert for økonomi hver eneste dag, enten det er ved å handle i matvarebutikken eller ved å sjekke brukskontoen i nettbanken. En ting jeg lenge har tenkt på er hvorfor vi ikke fikk opplæring i økonomi da vi gikk på grunnskolen? 

 Når man er ung kan det være skremmende å høre begreper som rente, BSU, skatt og budsjett. Ingen forklarer disse begrepene på en enkel måte og istedenfor å vekke interessen blant unge mennesker kan flere oppleve at det blir for mye å sette seg inn og trekker seg heller tilbake. Unge mennesker ser kanskje ikke konsekvensene av å ikke betale regningene på tide, skape gode økonomiske vaner og lære mer om privatøkonomi. 

 I løpet av det siste året mitt på bacheloren i økonomi og administrasjon tilegnet jeg meg ferdigheter jeg er veldig takknemlig for. Fag som skatterett har vist meg hvordan man kan unngå skattesmeller og hvordan skatt faktisk fungerer, mens fag som mikroøkonomi og makroøkonomi har lært meg hvordan en konsument handler ved ulike situasjoner i livet og hvordan ulike elementer henger sammen i et større bilde. 

 Mange unge mennesker jeg kjenner synes det er skummelt å prøve å forstå hvordan man skal bestille skattekort, hva feriepenger er og hvilke rettigheter man har som arbeidstaker. I tillegg synes folk at ord som «budsjett» virker ekstremt kjedelig. I februar bestemte jeg meg for å gjøre noe med dette, så jeg opprettet Instagramkontoen @okonomi_studenten. Her deler jeg blant annet sparetips og forklarer privatøkonomi på en enkel måte. Som ung jente føler jeg at jeg har en fordel når jeg skal lære bort privatøkonomi, ettersom jeg kommuniserer godt med folk på min egen alder +/- 5 år. 

 Jeg har innsett at økonomi er så viktig å lære mer om i ung alder, ettersom gode vaner ikke skapes over natta. Det å lære om privatøkonomi i en ung alder, mener jeg, burde være obligatorisk på skolen. De fleste barn er vandt med å få lommepenger/månedslønn av sine foreldre, så i en ung alder får de et lite ansvar. Men hva med å lære de mer om sammenhengen mellom den psykiske helsen og dårlig forhold til privatøkonomi? Tall viser at svært mange unge har kredittkort/forbrukslån og mange sliter med å betale ned sin gjeld. Det er en korrelasjon mellom stress og dårlig økonomi. Og hvorfor lærer man de heller ikke hverdagslige ting, som for eksempel at klær ikke handler om hvem som har designet de men heller hva de er laget av? Det er jo dette man får igjen for pengene sine. Og hvorfor lærer man ikke unge mennesker hvordan de bør spare og hvor vanskelig det er å få boliglån i fremtiden hvis man har betalingsanmerkninger?

 Hadde jeg ikke vært utdannet økonom og jobbet i banken, hadde jeg nok ikke vært like flink med økonomi. Jeg er så takknemlig for at luksusfellen vekket en interesse for økonomi hos meg. Jeg er så takknemlig for at jeg har tatt ansvar og lært mye selv. Bare for et par år siden hadde jeg ikke engang sparekonto og jeg kjøpte dyre designerklær som var laget av 100% polyester, lite vitende om at holdbarheten var kort. Hadde noen lært meg disse tingene i yngre alder, så hadde jeg nok både kjøpt mye mindre miljøskadelige plagg og vært enda flinkere med å spare. I tillegg hadde jeg unngått skattesmell to år på rad som 18 og 19 åring, hvis jeg hadde lært mer om temaet på skolen. 

Å lære bort økonomi til unge mennesker bør gjøres på en engasjerende måte. Dette kan gjøres ved å gi de oppgaver, ta opp hverdagslige temaer og vise de konkrete eksempler. Personlig opplever jeg at unge mennesker blir mer interesserte i privatøkonomi når de får enkle og konkrete forklaringer. 

 

Temaer jeg mener er viktig å lære unge mennesker om når det gjelder økonomi er:

- Sparing (BSU, BSU 2.0, sparekontoer)

- Forbruk (hvor mye er det normalt å bruke på for eksempel klær, sko, skjønnhetsprodukter)

- De etiske problemstillingene i et bruk-og-kast samfunn. Dyrt betyr ikke alltid bra og billig betyr også et etisk ansvar. 

- Banktjenester, for eksempel Vipps, bank ID, nettbank, avtalegiro, eFaktura. Hvilke tjenester er viktig i hverdagen og hva er viktig å bruke?

- Konsekvenser av uvaner (for eksempel det å ikke betale regninger = risiko for betalingsanmerkning)

- Rettighetene unge mennesker har når de får seg sin første jobb og forklare hva skatt er og hvordan man bestiller skattekort 

 

Dette er mine tanker rundt privatøkonomi og dette er et tema jeg brenner enormt for. Jeg har så lyst til å gjøre en forskjell og vise folk hvorfor privatøkonomi er så viktig og hvor enkelt det faktisk kan være. 

Forrige
Forrige

Dette vil du aldri angre på

Neste
Neste

Fem ting om penger jeg skulle ønske alle 15-åringer visste