Deltidsjobb

Deltidsjobb er lik mer penger i budsjettet ditt og verdifull arbeidserfaring til senere jobbsøking. Vinn-vinn for deg og økonomien din.

Når du skal søke en deltidsjobb ved siden av skolen må du først finne ut hva du vil drive med, og hvorfor du vil ha en deltidsjobb i utgangspunktet. Tar du deg jobb for å få erfaring fra arbeidslivet? Vil du få smaken på en bransje du senere skal jobbe i? Eller tar du hvilken som helst jobb bare for pengene? Alle disse grunnene er gode grunner til å få seg jobb, men det er lurt å tenke over dette før du starter jakten.

En av de vanligste deltidsjobbene å ha som ung er innen helse, som medarbeider på sykehjem, i boliger eller hjemmetjenesten. Det er også mulig å jobbe med barn og ungdom som trener for et lag, eller som en del av skolefritidsordning. Eller du kan gå en helt annen vei som butikkmedarbeider eller jobbe på et kundesenter. Det er med andre ord mange muligheter, men det er en del ting du må huske på når du har funnet en mulighet og skal søke jobb. Se her.

Når du søker:

  • Vær kreativ når du skal finne en relevant jobb. Stikk innom sykehjemmet eller treningsenteret. Ikke vent på at jobben skal komme til deg. Vær oppsøkende!

  • Ha en oppdatert og oversiktlig CV klar, og skriv en relevant søknadstekst. Vær klar på hvem er du og hva kan du tilby dem?

  • Ha realistiske tanker rundt jobben, arbeidstid, og lønn osv. Undersøk gjerne på forhånd hva som er vanlig for en slik stilling du søker på.

Når du signerer arbeidskontrakt:

Det viktigste for mange med en jobb er ofte å finne ut hvor mye jobben betaler deg, men hva er egentlig vanlig å tjene når du får dine første jobber?

Når du er ung og ufaglært er det vanlig å starte med en timelønn på 130 kr, og så få tillegg hvis du jobber på kvelden eller i helgen. Dette tillegget pleier å være 30-40 kr ekstra per time. Dette er ganske standard. Du kan også se på hvor mye du får i feriepenger.

Det er også å anbefale at du får avtalt faste tider å jobbe. Feks en dag i uken plussen annenhver helg. Så får du litt forutsigbarhet i både kalenderen din, og ikke minst over hvor mye penger du har å disponere hver måned.

Når du har fått jobb:

Få deg et skattekort. Dette gjelder spesielt hvis du kommer til å tjene over frikortsgrensen som er 55.000 kr. Alt under frikortgrensen trenger du ikke betale skatt av.

Skattekortet bestiller du enkelt på skatteetaten.no

Når du først har kommet deg inn på arbeidsmarkedet så ikke begrens deg bare til de faste dagene du har avtalt. Har du tid er det alltid smart å jobbe ekstra i ferier og når det dukker opp andre muligheter. Bra for kontoen din, og det viser også initiativ som kan gjøre at du får en bedre betalt stilling der du jobber.

Forrige
Forrige

Snaponomi-boken er Bragepris nominert

Neste
Neste

Sparing gir muligheter