God økonomisk sommer

Sommeren er her, og rent privatøkonomisk skiller den seg ofte litt fra resten av året. Juni er feriepengemåneden. Det kan gi litt ekstra å kose seg med.  Samtidig er det lurt å være bevisst hva du bruker penger på og hvor mye du bruker.

Selv om heller ikke 2021 blir den store sommeren for utenlandsreiser, er det mye kjekt å finne på her i Norge, og ved å gjøre det støtter du også norske bedrifter i reisebransjen! Her har vi noen økonomiske sommertips til hva som kan gi deg en god økonomisk sommer.

Det enkle er ofte det beste. Feriefølelsen kan komme ved å sette seg på sykkelen og trille ut mot havet.

Det enkle er ofte det beste. Feriefølelsen kan komme ved å sette seg på sykkelen og trille ut mot havet.

 Studentøkonomien og Lånekassen

Det aller kjekkeste er selvsagt om du har klart å planlegge semesteret og/eller deltidsjobb/ sommerjobb slik at du kan bruke feriepengene på is, kos og reise i sommer!
— Isabelle Morstøl Øvremo, Verdistiftelsen

Er du student er noe av det viktigste å huske på at det ikke kommer studiestøtte fra Lånekassen i juli. Likevel må de aller fleste betale husleie også denne måneden, så her gjelder det å ha vært føre var i planleggingen! Dersom du ikke har hatt mulighet til å spare opp til husleie gjennom semesteret, kan løsningen være feriepenger du eventuelt får.

 

Reise - feriebudsjett

Det er flere ting å ta hensyn til når man skal reise. For å styre dette på en god måte anbefaler vi å sette opp et budsjett i forkant av reisen, der du undersøker kostnader for både transport, overnatting, aktiviteter, måltider og annet ekstra kos. Det vil gi en god oversikt og dere kan da bedre prioritere hva pengene skal gå til, ut fra transportmåte, overnatting, måltider og hva som da er igjen til andre ting.

Forsikring

Skal du legge ut på reise er det utrolig viktig å ha de forsikringene du trenger på plass! Et must er reiseforsikring, som gir deg dekning hvis du for eksempel blir syk eller skadet og trenger hjemtransport. Forsikring er også viktig hvis du blir utsatt for tyveri, eller er uheldig på andre måter. Er du over 18 år og eier et kredittkort, har disse ofte reiseforsikring som dekker reisen din dersom du har betalt minst halve reisen med kredittkortet. Dette kan være verdt å sjekke ut. Å bruke kredittkort til ferie er helt i orden så lenge du bare bruker penger du har, for eksempel beløpet du fikk i feriepenger, slik at du kan betale regningen med en gang måneden etter.

Transport i Norge

Avhengig av hvor dere skal og hvor mange som reiser, kan ulike transporttyper være billigst og/eller mest hensiktsmessig. Det er lurt å sjekke totalprisen for hele reisefølget med for eksempel både tog, buss og bil/leiebil. Ved Norgesferie kan landet vårt være litt utfordrende å feriere i uten bil, men husk at det også er mulig å ta med seg sykkel på toget!

Bilferie

Skal du kjøre bil som er din eller andre i reisefølget sin, er det lurt å sjekke bilens kilometerstand mot forsikringen og hvor langt du har tenkt å kjøre! Du betaler nemlig forsikringspremie etter det som er antatt kjørelengde i løpet av ett år, og bruker du bilen mer må forsikringen økes. Skal du leie bil er det også viktig å passe på at forsikringen er på plass. Noen utleiere av bil oppgir dessuten leiepris innenfor en viss kjørelengde, og tar seg ekstra betalt per kilometer du kjører utover dette. Det finnes mange gode aktører i markedet som leier ut biler, for eksempel nabobil.no, og det er ofte gode rabatter dersom man leier for en lengre periode om gangen. Det kan også være lurt å sette seg ned på forhånd og se om reiseruten kan legges utenom de dyreste veiene med tanke på bompenger og fergeturer!

shutterstock_1296631960.jpg

Overnatting

Kombinere overnatting

Det blir fort med mange netter på hotell, men heldigvis finnes det gode alternativer. Ut fra budsjettet ditt kan du også kombinere ulike typer overnatting, hvis du ønsker å unne deg et par netter på hotell. 

Med telt kan man overnatte for en billig penge på campingplasser, eller gratis hvis man finner egnet sted i naturen - sett deg inn i allemannsretten!

Eller hva med en natt i hengekøye? Det vil bli vidunderlig - og tettere på naturen kommer du nesten ikke. Husk bare å beskytte deg mot mygg, eventuelt regn og ta med slik at du har varme under og over deg. Det kan bli kaldt på morgenkvisten.

Telt, campingplass eller sove i bilen?

Har du ikke telt, og ingen du kjenner har til låns, har blant annet www.bua.io utlån i mange deler av landet! Ellers kan det kjøpes enten brukt, eller man kan kjøpe et billig alternativ dersom man skal ha det til overnatting langs veien, og ikke er avhengig av at det har en minimal vekt til tursekken. 

Mange Campingplasser i Norge har også campinghytter til utleie, og kan være verdt å sjekke ut. Her kan man ofte sove flere i samme hytte enn på ett hotellrom. 

Det er også mange muligheter for å rigge seg til med overnatting i bilen. Her kan man velge alt fra å ha med madrasser i en stasjonsvogn, til å leie en campervan eller bobil. Sistnevnte kan ofte være dyrt, men her får du komfortabel transport og overnatting i ett. 

Kos deg i sommer

Etter å ha planlagt og prioritert hvordan du vil bruke pengene på transport og overnatting, er det bare å kose seg med resten av budsjettet. Det finnes mange spennende aktiviteter over hele landet - og Norge er full av fjellturer. Du kan velge både bratte og slake bakker, som er helt gratis og som gir en deilig opplevelse når du er på toppen og kan nyte utsikten.

Og husk: Ta deg råd til noen is underveis!

God sommer fra meg!

Hilsen Isabelle

Isabelle Morstøl Øvremo, er aktiv støttespiller og del av Verdistiftelsen :)

 


Forrige
Forrige

Vil du undervise i privatøkonomi?

Neste
Neste

2.000 elever senere