Økonomisk ordbok

Synes du økonomiske ord og begreper kan være vanskelige? Her finner du en oversikt over de mest brukte og hva de betyr.


Skatt

Skatt er penger som Norges myndigheter krever inn på mange ulike måter, for å kunne drive offentlige tjenester som sykehus, sykehjem, kollektivtransport og mye annet. De fleste som jobber merker dette gjennom det som kalles inntektsskatten, som vil si at man betaler skatt av lønnen sin så lenge man ikke har frikort.

Frikort

Man må tjene over et visst beløp før man trenger å begynne å betale skatt. Dersom man tror at man skal tjene mindre enn dette beløpet, som kalles frikortgrensen, har man noe som heter frikort. Til forskjell må man, når man går over grensen, bestille det som heter skattekort.

Skattekort

Dersom man tjener over frikortgrensen må man bestille seg et skattekort. Dette gjør man digitalt, og arbeidsgiveren din får da informasjonen som forteller dem hvor mye skatt du skal betale av lønnen din.

Brutto lønn

Brutto lønn betyr lønn før skatt og andre trekk. Det er dette man får oppgitt i for eksempel arbeidskontrakten sin.

Netto lønn

Netto lønn betyr lønn etter skatt og andre trekk. Med andre ord det du faktisk får utbetalt til bankkontoen din på lønningsdagen.

Lønnsslipp

Når du mottar lønn får du også en lønnsslipp, vanligvis på epost eller i et internsystem på jobben. Her vises både brutto lønn, skatt og netto lønn - samt flere andre ting i forbindelse med lønnen.

Budsjett

Et budsjett er en oppstilling og en plan over penger inn og penger ut. Slik kan man få en oversikt over hvor mye penger man har å bruke, og planlegge hvordan man vil prioritere dem.

Gjeld

Å ha gjeld til noen betyr at man skylder dem penger. Det kan være gjeld til venner som har lånt deg penger, eller banken som har gitt deg lån (billån, for eksempel). Kreditt er også en form for gjeld. Bruker man kredittkort, bruker man banken sine penger og det er et lån som er ment å betales tilbake innen kort tid - ofte 45 dager.

Inkasso

Dersom man ikke betaler regninger, eller ikke betaler tilbake gjeld etter planen, vil de du skylder penger starte en inkassoprosess. Dette betyr at de krever inn pengene, og kan gjøres av dem selv eller av et inkassoselskap. Det viktigste å gjøre dersom man ikke kan betale når man skal er å snakke med dem man skylder penger. Da kan man be om utsettelse og kanskje unngå inkassosaken. Har man uoppgjorte inkassosaker kan man få betalingsanmerkninger, som betyr at det registreres at du ikke er en god betaler. Dette kan gjøre det vanskeligere for deg å få mobilabonnement eller andre løpende avtaler du trenger.

Renter

Renter er enkelt sagt prisen på penger. Når du setter penger i banken er det du som mottar renter, fordi banken låner pengene dine. Når du derimot tar opp gjeld er det du som må betale renter. Renter er som regel oppgitt i %, og det er viktig å se på det som heter effektiv rente når man ser på prisen på et lån. Her er alle gebyrer knyttet til lånet inkludert, og det er den faktiske kostnaden. Ofte kan kredittkort (dersom regningen ikke betales i tide), forbrukslån og sms-lån ha svært høy effektiv rente og det er lett å ende i en ond sirkel dersom man ikke har råd til å betale for lånene.

BSU

Boligsparing for Unge. Dette er en ordning der man kan sette et årlig beløp inn på sin BSU-konto og motta en bedre rente i banken, mot at man låser pengene til bolig i fremtiden. I tillegg til den gode renten får man et såkalt rentefradrag av det man sparer, noe som betyr at man betaler mindre skatt på lønnen sin. For 2021 kan man spare 27.500 kr på BSU og da får man 5.500 kr lavere skatt dette året. Merk at dette bare er mulig dersom man betaler skatt - dersom man har frikort får man ikke disse 5.500 kronene.

Høyrentekonto

En bankkonto med høyere rente enn du får på den kontoen som er tilknyttet bankkortet ditt (ofte kalt en brukskonto). Dette kan ha ulikt navn fra bank til bank, og heter ofte også Sparekonto.

Buffer

En buffer er en økonomisk sikkerhet, og vil si at man er rustet til å takle uforutsette utgifter. Man bør altså ikke nødvendigvis bruke opp alle pengene sine hver måned, men også sette av litt som man har i bakhånd om noe skulle oppstå. Som ung er det begrenset hvor store slike uforutsette utgifter kan bli, men risikoen øker for eksempel dersom man får seg kjøretøy (de kan plutselig trenge en reparasjon eller service).

Pensjon

Pensjonen din er de pengene du skal leve av når du blir så gammel at du ikke lenger skal jobbe og dermed ikke får lønn. Pensjon oppspares både gjennom Folketrygden (staten/NAV) og gjennom arbeidsgiver.