Egenkapital

Det er mange som drømmer om å kjøpe egen bolig. Det å kjøpe bolig er for de fleste den største investeringen de gjør i livet. Du bruker mange millioner som du ikke har, og setter deg i gjeld i 20–30 år fremover. En ganske så livsdefinerende avgjørelse, som ofte blir tatt kjapt med tanke på hvilke konsekvenser det kan få. Det er en stor forpliktelse å kjøpe bolig med tanke på din egen økonomi.

For å kunne kjøpe bolig må de aller fleste av oss ta opp lån i banken. Skal banken innvilge et boliglån må du ha “penger på bok”, altså egenkapital. Hvis du skal kjøpe en leilighet til 3 millioner får du ikke låne hele summen i banken. Grunnen til dette er at banken vil ha en sikkerhet.

Her kan du finne ut hvor mye du må spare opp i egenkapital for å få råd til din drømmebolig.

Hvor mye egenkapital må du ha?

Den beste måte å starte egenkapital sparingen er BSU - bolig sparing for ungdom, men bare når du tjener over frikortet på 55.000 kr. Hvis du gjør dette kan spare opp til 27.500 kr årlig på en BSU-konto. Klarer du å spare hele beløpet får du 5.500 kr i skattelette og en god rente på ca 3 %. Dette er den sparingen med høyest avkastning for oss under 34 år og ikke eier egn bolig. Det er bra å spare hele beløpet men det er ikke sikkert alle har anledning til det, så husk at alt hjelper.

 Hvor mye du får i lån avhengier av 3 ting

1. Ha 15 % egenkapital

Når du skal låne penger, beregner banken din gjeldsgrad, altså hva du maksimalt kan låne. Koster boligen 3 000 000 kr må du ha 450 000 kr i egenkapital. Har du penger på BSU, kan du enten bruke disse eller legge til tilsvarende beløp til lånesummen du kan få. Du kan altså få låne mer penger uten å tømme BSU-en! Dette er enda en god grunn til å benytte seg av sparing i BSU.

2. Vit at lånet kan være maks 5 ganger årsinntekt

For å kjøpe denne boligen med 15 % egenkapital må du låne 2 550 000 kr. Det betyr at du må tjene 510 000 kr i året hvis du kjøper alene. Kjøper du sammen med noen, kan du dele dette på to.

Når du har oppfylt alle bankens krav og er klar til å bli med på budrunder, må du ha et finansieringsbevis.

3. Ta høyde for 5 prosentpoeng renteheving

Renten kan både stige og synke, men banken vurderer om du tåler å betale mer hvis renten øker. Du må også ta høyde for at de månedlige utgiftene kan bli høyere enn de er i det øyeblikket du kjøper. Prioriterer du å bruke mye penger på bolig, blir det mindre å bruke på andre ting du ønsker i livet.

BSU'en din kan telle som en del av egenkapitalen. Det vil si at du ikke trenger å bruke den når du kjøper bolig. Du kan til og med fortsette å spare i BSU etter at du har kjøpt.